Hond en kerst
Het einde van het jaar nadert weer. Dat betekent kerstfeest en Oud & Nieuw. Voor de meesten van ons een periode voor samenzijn , gezelligheid en lekker eten. In huis komt de kerstboom, kerststukjes en andere versiering. Als er cadeautjes zijn, kunnen die mooi onder de boom.
Ook voor de honden zouden de feestdagen leuk moeten blijven. Echter bepaalde producten die we rond deze tijd gebruiken kunnen gevaarlijk zijn voor de hond. Daarom een aantal dingen waar je op kunt letten mocht je dat in huis halen.
Het klinkt misschien allemaal ernstig (en dat is het ook) maar dan kun je maar beter voorbereid zijn zodat de feestdagen leuk blijven voor iedereen.
In ieder geval hele fijne feestdagen en dat mens & hond gezond het nieuwe jaar in gaan!
Levensmiddelen:
Een aantal levensmiddelen is mogelijk al bekend van dat het schadelijk kan zijn voor de hond maar de belangrijkste nog even op een rijtje
Chocolade: chocolade bevat de stof theobromine die ernstige maagdarmklachten en in het ernstigste geval zelfs dodelijke hartklachten kan veroorzaken
Groente uit de Ui-familie (Uien, knoflook, prei, sjalot etc.) kunnen bloedarmoede veroorzaken
Groente uit de nachtschade familie (Aubergine, tomaat, paprika) kan voor jeuk en diarree zorgen.
Noten: vooral pinda’s ,walnoten en macademianoten
Fruit: rozijnen, krenten (oliebollen !!), druiven, avocado maar ook de pitten uit bijvoorbeeld de appel (blauwzuur).
Alcohol: dit is eigenlijk ook niet goed voor de mens 😉 maar de lever van de hond heeft hier nog meer moeite mee.
Let ook op als je vlees van tafel aan de hond geeft: welke kruiden zijn er op gebruikt (bijv. zout) en welk deel van het dier. Bijvoorbeeld de vellen van de kip/kalkoen s zeer vet en slecht voor de alvleesklier: https://www.mcvoordieren.nl/alvleesklierontsteking-hond-kat
Geef de hond ook geen gekookte botten.
Twijfel je of je een bepaald levensmiddel aan de hond kunt geven, zoek het dan op. Onder andere bij deze LINK.
Kerstversiering
De kerstboom: de dennen op zich niet echt giftig maar wel scherp en veel op kauwen/inslikken kan darm problemen (perforatie darmen en slokdarm) geven, de naalden kunnen vast komen te zitten in vacht en poten.
Zet de drink- en voerbak van de hond dus niet te dicht bij de kerstboom om te voorkomen dat naalden per ongeluk in de bak eindigen. En extra stofzuigen (maar wie heeft daar zin in tijdens de kerstdagen 😉 ? ) om zoveel mogelijk te voorkomen dat de hond er mee in aanraking komt en controleer regelmatig de bakken. Dit geldt ook voor onderstaande planten en versieringen.
NB: Laat hond niet drinken uit water dat je bij de afgezaagde boom geeft (vanwege de sappen in het water komen)!!
De welbekende Kerstroos/kerstster(rood): het sap in bladeren en stengels is irriterend voor ogen (kans op blindheid) en huid. De zaden ervan zijn giftig
De witte Kerstroos is ook giftig. Alle plantendelen kunnen ernstige hartproblemen geven, soms met sterfte als gevolg. Waarschuw dus direct de dierenarts als je hond of kat van de kerstroos heeft gegeten.
Marretak: Die mag natuurlijk ook niet ontbreken 😉 maar de blaadjes en bessen bevatten saponines. Dit zijn zeepachtige stoffen die het slijmvlies van maag en darmen irriteren.
Hulst: De stengels en blaadjes bevatten in theorie schadelijke eiwitten. Echter in de praktijk ontwikkelen dieren meestal geen symptomen van vergiftiging. Soms ontstaat er wat irritatie van maag- en darmslijmvlies. In zeldzame gevallen kunnen er zenuwsymptomen ontstaan zoals rillingen, overgevoeligheid en/of ongecoördineerd lopen. Bij opname van grote hoeveelheden raden dierenartsen daarom aan de hond te laten braken (geen zout !!!). Dit kan veilig via een injectie op de praktijk.
Nepsneeuw: niet giftig meestal (afhankelijk van de hoeveelheid) maar wel bv irritatie van o.a. de slijmvliezen
https://www.dierenkliniektiel.nl/vergiftiging-hond-en-kat-rond-kerst-oudjaar/
Overige kerstversiering: honden zijn nieuwsgierig, zeker als je nog een jonge hond in huis hebt. Die willen dan met de kerstballen of andere versiering spelen, proeven wat het is of gewoon lekker kauwen. Denk aan de ballen, engelenhaar, slingers en de kerststukjes.
De kerstverlichting staat stroom op dus pas op dat de hond er niet op gaat knagen.
En mocht je eetbare kerstversiering hebben: zorg dat de hond er niet bij kan, zeker als het iets is wat slecht is voor honden zoals chocolade. Hangt het in de boom dan bestaat de kans dat hij het er uit wil halen als het erg verleidelijk is met alle gevolgen van dien voor de kerstboom.
Kaarsen : bescherm de kaarsen goed zodat die niet omgegooid kunnen worden. Zowel voor brandgevaar in huis als brandwonden. En kaars eten is ook niet gezond.
Cadeautjes onder de boom? In hun nieuwsgierig kan het zijn dat ze de pakjes vast voor jullie willen uitpakken. Houdt er toezicht op en het is misschien beter om ze pas op het laatst neer te leggen.
Let extra op met pakjes waar iets eetbaars in zit maar ook kauwen op niet-eetbare cadeautjes kan gevolgen hebben
Heb je een brandalarm in huis en ga je gourmetten of fonduen? Afhankelijk van de ventilatie in de ruimte kan de warme lucht die daarbij ontstaat het alarm doen afgaan.
Afzetten zou ik niet direct aanraden maar als het afgaat en je weet zeker dat er niets anders aan de hand is, graag snel uitzetten ! Want dit doet heel veel pijn aan de oren van de hond.
Oud & Nieuw
Als afsluiter van het jaar volgt Oud & Nieuw. Via deze LINK vind je allerlei tips om de hond te helpen.
Ook als je hond nu niet bang is voor vuurwerk, zeker een aanrader. Want mocht er toch iets onverwachts gebeuren dan ben je beter in staat je hond op dat moment te ondersteunen.