Hond en vakantie
De (zomer)vakantieperiode komt er weer aan ! Dat betekent reizen, dagjes weg, genieten van het mooie weer en andere leuke dingen. Voor een hond heeft dit seizoen ook zijn effecten. In dit nieuwsbericht passeren tips en adviezen die ik heb bijeengezocht voor jou en je hond mocht je overwegen om de hond mee op reis te nemen.
En mocht je al zijn weg geweest dan heb je er mogelijk een volgende vakantie wat aan.
In ieder geval een mooie en gezellige zomer !!
Hond wel of niet mee op vakantie?
Voordat ik informatie ga delen, eerst een vraag aan jou als eigenaar als je van plan bent de hond(en) mee op vakantie te nemen. Misschien een vraag die brutaal is en confronterend kan zijn (mijn excuses daarvoor), maar volgens mij wel een belangrijke vraag.
Gezien de reisbestemming, manier van reizen, leeftijd/fysieke of mentale-conditie van de hond, het ras et cetera, doe je de hond een plezier om hem mee op vakantie te nemen? Kan de hond de reis aan? Hoe is het klimaat op de vakantie bestemming en past dat bij jouw hond? Gaat de hond goed om met nieuwe omgevingen en veranderingen of vindt hij nieuwe dingen vaak spannend? En ga zo verder….
Een paar voorbeelden:
- Honden met korte neuzen hebben gemiddeld sneller ademhalingsproblemen en dus moeite met warmte. Ook oudere honden of honden die lichamelijk niet optimaal zijn kunnen moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen. Een warm klimaat is voor hen niet de ideale vakantie bestemming.
- Een hond met fysieke klachten zal niet mee kunnen met lange wandeltochten of steile/heuvelachtige gebieden. De reis kan ook al te vermoeiend zijn.
- Als een hond zich niet prettig voelt in de auto maar een kort stukje wel redt, dan is een reis met de auto naar Zuid Frankrijk misschien niet het beste idee.
- Een hond die al moeite heeft met alleen zijn, kun je niet alleen achterlaten in een vakantie huisje ( en in veel vakantiehuisjes mag dat niet eens).
Mocht je dus van plan zijn de hond mee op vakantie te nemen, sta eens stil bij deze vraag en wat het voor de hond betekent. Wordt het ook vakantie voor jouw hond?
Afhankelijk van het antwoord is er natuurlijk ook de belangrijke beslissing waar de hond dan naar toe gaat: pension of kleinschalige opvang? Of bij een oppas/familie in huis? Wat is uiteindelijk de beste keus voor jullie beiden?
Dit kan natuurlijk een lastige beslissing zijn om te nemen. Overleg eventueel ook met de dierenarts (fysiek) en/ of een gedragstherapeut (gedrag) als je twijfelt.
De hond gaat mee op vakantie
OK! De hond kan mee. Dan moet er van alles geregeld en voorbereid worden. Niet alles kan besproken worden maar ik heb zoveel mogelijk punten benoemd.
De voorbereidingen
Voor onszelf vraagt een vakantie al een aardige voorbereiding: paspoort en entingen (afhankelijk waar we naar toe gaan), kleding, zonnebrand, vreemde valuta, de reis boeken, spelletjes mee voor als het regent ( 😉 ) en wat je nog meer kan bedenken.
Neem je de hond mee dan moet veel dezelfde zaken geregeld worden! In veel landen moet de hond bijvoorbeeld zijn geënt tegen rabiës. En je hebt binnen de EU een paspoort voor de hond nodig (te verkrijgen via de dierenarts). De hond moet gechipt zijn (vergeet dan niet de hond te registreren: mocht je onverhoopt de hond kwijtraken in het buitenland dan is de kans groter dat hij terugkomt als te achterhalen is van wie de hond is – en een telefoonnummer aan de halsband/tuig).
Andere landen hebben vaak andere regels omtrent honden dan wij in Nederland: zorg dat je op de hoogte bent van de lokale regels zodat je geen boete krijgt, of erger, de hond in beslag wordt genomen.
Sommige rassen zijn niet overal welkom, zoals in Frankrijk o.a. de Rottweiler , Mastiff en Boerboel.
Een aansprakelijkheidsverzekering is soms ook verplicht en kan een boete opleveren als je die niet hebt.
Op de onderstaande website staat een heleboel informatie waar je op moet letten, afhankelijk van het land waar je naar toe gaat :
https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/
https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/
https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/huisdieren-en-reizen/met-hond-of-kat-op-reis-binnen-de-eu https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/hond-mee-op-vakantie/
Let ook op ziektes m.b.t. honden die in de vakantie bestemming veel voorkomen. Via deze link vindt informatie over enkele ziektes en hun symptomen: https://www.licg.nl/dierziekten-in-het-buitenland/
Bagage
Behalve alle regeltjes, heeft ook jouw hond bagage nodig voor de reis. Onderschat dat niet ! 😉
Denk bijvoorbeeld aan:
- Medicatie die de hond gebruikt (afhankelijk van de medicatie kan het verstandig zijn voldoende mee te nemen)
- Eigen voer/koekjes, zeker als de hond allergisch of intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen
- (reserve) Tuig, korte en lange lijn, eigen bed / kussen (een eigen mand/geur van thuis helpt de hond zich beter aanpassen op een nieuwe plek) , voerbak, drinkbak
- Poepzakjes
- Draagbare drinkbak/fles voor onderweg (zorg dat je die tijdens de reis in de buurt houdt!)
- Teken/vlooien middelen
- Borstel/kam
- Handdoeken (hij wordt vast wel eens vies of nat 😉 )
- Honden EHBO (bijv. wond zalf, noodverband, tekentang, Arnica)
https://www.doggo.nl/artikelen/verzorging-van-een-hond/ehbo-voor-honden/ - Speeltjes
- Adressen van dierenartsen in het land/plaats van bestemming
- Zwemvest voor de hond als je (ook) gaat varen
- Koelmat waar de hond op liggen
- Loopplank als de hond anders niet de auto in of uit kan
En een hele belangrijke: neem water uit Nederland mee, in ieder geval voor de reis en de eerste paar dagen. Afhankelijk van de reisbestemming en de reis er naar toe, kan de hond, net als wij, ziek worden van water in andere landen.
Hier zijn 2 checklists waar je allemaal aan zou kunnen denken :
https://www.licg.nl/media/2150/checklist-dier-mee-op-vakantie1_0.pdf
http://www.dogsincluded.nl/tips-voor-reizen-met-honden-vakantie/checklist-vakanties-met-hond.php
De reis
Dan is er de reis zelf: welk vervoermiddel kies je (auto, trein, vliegtuig…). Per vervoermiddel een aantal tips en vragen. Afhankelijk van de conditie en situatie van de hond kan het in sommige situaties verstandiger zijn om de hond toch niet mee te nemen op vakantie!
Auto
- Hoe ervaart de hond auto rijden? Is de hond het gewend en is het leuk voor hem? Of wordt hij bijv. snel misselijk of heel druk? Auto rijden is ook iets waar een hond aan moet wennen en zou een ontspannen gebeurtenis moeten zijn. Als de hond korte ritten gewend is, wil niet perse zeggen dat een lange rit een goede ervaring wordt.
- Route naar de reis van bestemming: check of er voldoende stop plaatsen waar je ook rustig even met de hond kunt wandelen. Een lange reis kan voor een hond best spannend zijn. Dit kan zorgen dat de hond meer moet drinken en dus mogelijk ook plassen. Herken de signalen van de hond dat hij er uit moet.
- Ook al geeft je hond niet direct aan of hij moet plassen, regelmatig stoppen op een lange rit is prettig voor mens en dier. Zorg dat je hem aan de lijn houdt voor het geval hij wegloopt.
- Reis je alleen met de hond? Sommige tankstations mag hond niet mee naar de mensen-wc en zou je hem in de auto moeten achterlaten!
- Zorg dat er water in de auto beschikbaar is voor de hond (neem dan een anti-mors bak zoals de “Road refresher”).
- Temperatuur in de auto : veel auto’s hebben airco of andere vorm van klimaatbeheersing. Als de hond achterin zit, heeft het daar ook zijn effect? Daarbij kan een temperatuur voor de hond te koud of te warm zijn terwijl mensen het heel anders ervaren.
- Zijn de weersverwachtingen dusdanig dat het warm gaat worden (in Nederland al of onderweg). Voor mens en dier kan het verstandig zijn om niet op het heetste moment van de dag te reizen, ook al heb je airco in de auto. Als je onderweg in de bloedhitte moet stoppen om de hond uit te laten kan het buiten misschien te veel zijn.
- Reis je met een (aanhang)caravan? In de caravan kan het net zo warm worden !
- Laat de hond niet alleen achter in de auto of caravan, ook niet als je de airco aan hebt staan. De airco kan stuk gaan en dan wordt het snel te warm.
- Zit de hond veilig in de auto? Bijvoorbeeld een gordel zodat hij niet door de auto kan lopen maar ook niet door de auto geslingerd kan worden in geval van een noodstop of hard remmen? Gebruik met een tuig met een gordel, en dus geen halsband anders kan de hond min of meer “gewurgd” worden bij plotseling remmen !
- Het is wel prettig voor de hond als hij enige bewegingsruimte heeft en kan gaan staan in de auto als hij daar behoefte aan heeft.
- Op reis gaan meestal veel spullen mee, let op dat je de ruimte rondom de hond niet volbouwd. Dat kan benauwend zijn voor de hond.
- Sommige honden helpt het om wat te kluiven om beter met de situatie om te gaan. Neem iets mee wat hij lekker vindt voor het geval hij daar zin in heeft .
- Nog meer info: https://www.licg.nl/uw-huisdier-in-de-auto/
Trein
In de trein gelden meestal regels hoe de hond meegenomen moet worden. Die kunnen verschillen per maatschappij dus dat kun je het beste zelf opzoeken of navragen. Toch kun je de hond ondersteunen voor en tijdens de reis. En sommige punten kunnen je misschien doen besluiten niet met de trein te gaan
- Zorg dat de hond al geoefend heeft in de trein en zich daar kan ontspannen (korte / langere reis, rustig in de trein of druk). In – en uitstappen kunnen spannend zijn (sommige perrons hebben een flink gat tussen perron en trein), de geluiden op een station zijn weer heel anders en best hard. De drukte op het station: in de vakantie periode kan het extra druk zijn.
- De reis zelf, mede afhankelijk wat wel en niet mag in de trein, kan meer of minder comfortabel zijn, zeker als het een lange reis is. En hoeveel (bewegings)ruimte heeft de hond in de trein? Misschien kan je overwegen om een extra plek te reserveren (indien mogelijk) zodat er meer eigen ruimte is en de hond niet tussen allerlei benen wordt gefrummeld.
- Is er onderweg gelegenheid voor de hond om ergens uit te stappen en zijn behoefte te doen of moet hij het de hele reis ophouden? Omdat de reis voor de meeste honden best spannend kan zijn, kan dit een hele opgave zijn voor de hond. Door spanning kan de hond meer moeten drinken of plassen/poepen!
- Als de hond in een tas kan/moet, zorg voor voldoende ventilatie, mogelijk kan de tas (af en toe) op schoot en kan die open om de hond wat meer “ruimte” te geven.
- Zorg dat er voldoende eten en drinken voor de hond bij de hand is en dat dit niet onder in de koffer is zit.
- Sommige honden helpt het om wat te kluiven om beter met de situatie om te gaan. Neem iets mee wat hij lekker vindt voor het geval dat .
- Als je alleen met je hond reist, sta stil hoe je op kunt lossen als je zelf naar de wc moet.
- Houdt een handdoek/poepzakje e.d. in de buurt mocht je hond misselijk worden of onverwachts moet poepen…..
- Neem ruimschoots de tijd om naar de trein toe te gaan zodat je niet op het laatst hoeft te haasten. Dat is rustiger voor jou maar ook voor de hond.
- Zorg dat de hond ruimschoots is uitgelaten voor de reis.
Vliegen
Aangezien je zelf weinig invloed hebt op het transport van de hond in het vliegtuig, heb ik me beperkt tot tips voor de auto- en trein reis. Met vliegen is het extra belangrijk dat de hond de reis aankan want de hond zal veelal in de bagageruimte zitten en niet in de cabine. Overleg met je dierenarts voor de fysieke kant van de vlucht maar weet ook of de hond het qua stress aankan (alleen in onbekende ruimte, niemand die hij kent, andere dieren in hetzelfde ruim?) !
Ik heb wel een paar links bijgevoegd die ik vond over vliegen met de hond :
- http://www.dogsincluded.nl/tips-voor-reizen-met-honden-vakantie/vliegen-met-luchtvaart-vakanties-met-hond.php
- https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/#vliegtuig
Aankomst
Eindelijk zijn jullie op de plaats van bestemming ! De vakantie kan nu echt beginnen….
Als je zelf al eerder lange(re) reizen hebt gemaakt, weet je mogelijk wel hoe vermoeiend een reis kan zijn. Bij aankomst is het dan vaak eerst bijkomen voordat de “vakantie begint”. Ook je hond zal eerst moeten bijkomen en wennen aan de nieuwe omgeving.
Neem daarom de eerste paar dagen om te acclimatiseren. Afhankelijk van het klimaat is dat voor iedereen even wennen. Maak rustige wandelingen in de directe omgeving van de verblijfplaats zodat ook de hond een beetje leert waar hij nu verblijft en zich thuis kan gaan voelen.
Overige tips
Tot slot nog een aantal algemene tips en leesvoer voor de vakantie (al kunnen sommige tips thuis natuurlijk ook van toepassing zijn)
- Ook al is jouw hond thuis gewend alleen te zijn, het is niet verstandig om de hond alleen te laten in de vakantie accommodatie (als het al is toegestaan). In de nieuwe omgeving kan de hond het nu heel spannend vinden om alleen te zijn.
- Een ander land, andere geuren, andere omgeving: heel veel nieuwe prikkels en de veranderde omgeving kan voor jouw hond heel spannend zijn, zeker als jullie net een hele reis achter de rug hebben. Afhankelijk hoe spannend kan de hond zich anders gaan gedragen dan je gewend bent, ook in situaties die “normaal” zouden zijn in Nederland. Daarom mijn eerdere tips om de reis zo comfortabel mogelijk te maken en ook de hond de eerste dagen rustig te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Reageer in ieder geval altijd rustig en help je hond in situaties die hij lastig vindt door ze bijvoorbeeld te vermijden.
- Waar je ook naar toe gaat tijdens de vakantie : zorg dat je ook altijd water& draagbare drinkfles/bak mee hebt voor de hond & wat te eten.
- Hond met (lange) wandelingen mee? Hier wat tips en zaken om op te letten, Neem in ieder geval altijd water mee en pak zoveel mogelijk schaduw
https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/#langeafstandswandelingen - Zonnesteek: ook honden kunnen een zonnesteek krijgen of oververhit raken als ze te lang in de zon liggen. Zelfs als de hond zelf blijft liggen betekent niet dat het dan niet kan gebeuren. Let dus op en verplaats de hond bijtijds naar een plek in de schaduw.
- Mensen ervaren temperaturen anders dan honden. Daarnaast hebben honden minder mogelijkheden om hun warmte kwijt te raken dan mensen: namelijk alleen via de tong/hijgen en de voetzolen terwijl mensen de hele huid hebben om warmte kwijt te raken. Als het voor jou dus niet warm is kan het voor de hond wel al te warm zijn, ook al is het bewolkt. Let dus op met (drukkere) activiteiten (spel, wandelingen , fietsen etc.) : doe dat dan buiten de heetste tijden (al kan het ’s ochtends of ’s avonds nog steeds te warm zijn dus blijven opletten!). Ook tijdens activiteiten kan een hond oververhit raken. Fietsen is al teveel als de buitentemperatuur boven de 15 graden Celsius is!
Extra opletten bij honden met korte neuzen (o.a. mopshond) , oudere honden en honden die fysiek wat minder zijn.
Ook ondergronden zoals asfalt, steen en zand kunnen heel heet word - en. Jouw hond kan flinke blaren of wonden oplopen op een te hete ondergrond.
https://www.doggo.nl/artikelen/verzorging-van-een-hond/honden-en-warmte/
http://www.dogsincluded.nl/medische-informatie-voor-reizen-met-honden-vakantie/oververhitting-op-vakanties-met-hond-algemeen.php - Naakthonden en honden die zijn geschoren kunnen verbranden in de zon! Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor honden.
En bij bepaalde rassen is het niet verstandig om ze te scheren !
https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/je-hond-scheren-de-zomer-doe-maar-niet - Hond en zwemmen : https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/honden-en-water/
Misschien denk je als je dit gelezen hebt: wat kan er nog meer fout gaan !? Dat was natuurlijk niet de bedoeling van deze informatie. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch ?
In ieder geval een hele fijne vakantie! Ook als je lekker thuis blijft.